10 klastige vragen bij sollicitatie

Sollicitatiegesprek? 10 (lastige) vragen die vaak gesteld worden!

Hieronder 10 vragen die je kunt tegenkomen tijdens een sollicitatiegesprek. Je vindt ook de tips hoe je ze kunt beantwoorden om een goede indruk te maken.

Binnenkort een sollicitatiegesprek? Bereid je goed voor op de meest voorkomende vragen, maar vooral ook op de lastige vragen.

1. “Kun je me wat meer over jezelf vertellen?”

Dé opening tijdens een sollicitatiegesprek. Bij het beantwoorden van deze vraag  hebben sollicitanten vaak de neiging om meteen het CV te gaan doornemen. Jouw gesprekspartner heeft je CV echt al wel gelezen, dus is hier het vermelden van persoonlijke informatie veel beter om mee te beginnen. Bedenk een pitch van één of twee minuten: laat zien wie je bent. Vertel over je privésituatie, laat zien dat je een stabiele thuisbasis hebt. Vertel iets over je studie en werkervaring, waar je nu staat in je loopbaan, wat je passie is, waar je in uitblinkt. Ook welke problemen je graag oplost als je bij een organisatie komt te werken en naar welke uitdaging je nu op zoek bent. Ondanks dat dit een veel gestelde ”warm-up vraag ” is, start het interview hier al. Een goede voorbereiding op deze 1e vraag is cruciaal voor het verdere verloop van het gesprek.

2. “Waarom zou ik jou moeten aannemen voor onze organisatie?“

Dit is de meest gestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek, maar nog steeds een van de minst voorbereide vragen van de sollicitant. Ingesloten is deze vraag ligt de vraag: waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor deze functie? Aan jou de taak om redenen te bedenken waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor deze job. Lees van tevoren dan ook goed de functiebeschrijving en kwalificaties die gevraagd worden. “Sla de bruggetjes” tussen wat er gevraagd wordt en wat jij meebrengt. Schrijf die gevraagde vaardigheden en kennis op die voor jouw toekomstige werkgever essentieel zijn voor deze positie. Bedenk dan vanuit jouw werkervaring de overeenkomstige  vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan. Bedenk voorbeelden en situaties vanuit jouw werkverleden die aansluiten op de competenties die ze nodig hebben voor betreffende functie.

 3. “Waarom zit er een gat in jouw werkervaring?”

Werkgevers zullen het tegenwoordig (jaren na de economische crisis) goed begrijpen waarom je (destijds) jouw baan kwijt geraakt bent en het even geduurd heeft voordat je weer een nieuwe had gevonden. Laat vooral zien dat je in die periode tussen 2 banen niet stil gezeten hebt. Maak vooraf een lijst met activiteiten die je hebt gedaan tijdens je periode van werkloosheid. Voorbeelden: solliciteren, netwerken, je vaardigheden oppoetsen, studeren, freelance schrijven , start-up van een vriend begeleiden, vrijwilligerswerk , verzorgen van familie. Alles wat je kunt noemen geeft aan dat je deze periode, ook zonder werk, productief hebt weten te besteden.

 4. “Noem een voorbeeld van iets wat je zou veranderen in je laatste baan?”

Beantwoord deze vraag met de nodige voorzichtigheid. Je wilt natuurlijk niet (teveel) nadelen noemen van je voormalige werkgever of oud-collega’s. Kun je een voorbeeld noemen, prima! Maar je hebt er niets aan gedaan, dus wees bereid om uit te leggen waarom je het probleem niet op dat moment hebt gecorrigeerd. Belangrijk is om  een antwoord te geven dat noch je voormalig collega’s bekritiseert, noch jezelf in een kwaad daglicht stelt.

 5. “Als ik aan iemand in jouw persoonlijke omgeving zou vragen hoe hij/zij jou zou beschrijven in een paar zinnen, wat zou deze persoon dan zeggen?”

Dit is een andere manier van vragen naar je 5 beste en 3 slechtste eigenschappen, of jouw valkuilen. Hierop kun je je dus goed voorbereiden, want deze vraag komt eigenlijk altijd voor!  Als je het lastig vind om die vraag te beantwoorden kun je zelfs bij je partner, directe familie of goede vrienden voorafgaand hun feedback vragen over hoe zij jou zien. Haal de positieve eigenschappen eruit om in deze gesprekken te noemen. Je kunt ook eigenschappen noemen die in eerste instantie een negatieve eigenschap lijken te zijn, maar wel degelijk positief zijn binnen een bepaalde werkomgeving. Een voorbeeld hiervan is  ongeduld. Bij een minder georganiseerde werkplek waarin je veel zelf zult moeten uitzoeken, kan ongeduld een slechte eigenschap zijn om te hebben. Echter, als jouw ongeduld maakt dat je deadlines positief benadrukt en je zelf goed bent in het behalen hiervan, dan kan dat juist als positief gezien worden. De truc hierbij is: (net als bij alle vragen tijdens een sollicitatiegesprek) wees authentiek en benoem iets dat echt op jou van toepassing is. Een veel genoemde eigenschap is ‘perfectionistisch’ en wordt door de kandidaat zelf gezien als iets positiefs. Terwijl in een omgeving waarin vooral ‘volume draaien’ van belang is, dit juist niet handig is.

 6. “Was er een moment waarop een oplossing/idee van jou niet werkte?”

Deze vraag opent mogelijkheden voor een mooi gesprek om nieuwe en creatieve ideeën die je hebt voor het oplossen van de problematiek in jouw branche te delen. Wat zou je willen verbeteren/veranderen? Een reden dat het niet lukte kan zijn omdat jouw werkgever bijvoorbeeld met een verouderd systeem werkte. Vertel ook wat je wel gedaan hebt en/of wil je doen om dit, ondanks de beperking, in de toekomst anders te doen. Je laat daarmee zien dat je beschikt over zelfinzicht en bereid bent om te leren. Benadruk je meteen jouw toegevoegde waarde!

 7. “Hoe zou jij de huidige markt benaderen?”

Met deze vraag willen organisaties graag horen of je kennis/interesse hebt van/in jouw vakgebied en/of de huidige problematiek hierin. Denk hierbij aan vergrijzing, te weinig goed personeel in een krappe arbeidsmarkt, etc. Ook hier is het kernwoord weer “voorbereiding”! Lees vooraf artikelen die gerelateerd zijn aan jouw branche. Google naar wat er zich in de huidige markt (van je mogelijk nieuwe werkgever) afspeelt, zeker als je solliciteert binnen een branche die voor jou nog nieuw is.  Benoem dan ook wat je hebt geconstateerd en waarom je dat zou benutten als je jouw klanten wilt gaan benaderen. Google ook de organisatie zelf waar je op gesprek gaat. Zo zie je wat er zich bij hun afspeelt en weet je meteen hoe de communicatie van de organisatie naar buiten toe is. Leuk om een opvallend/succesvol artikel te benoemen aan het begin van het gesprek of te bewaren voor jouw moment om (voorbereide!) vragen te stellen aan het eind van het gesprek.

 8. “Is er een tijd geweest waarin je team het niet eens is geworden met jou?”

Vragen die betrekking hebben op het verleden zijn een manier om jouw potentiële werkgever te laten zien hoe jij anticipeert op je toekomstige werkplek . Het stelt hen in staat om te begrijpen hoe je hebt gehandeld in het verleden en wat je ondertussen hebt geleerd. Beschrijf de situatie duidelijk, maar ook kort. Leg uit welke specifieke acties je hebt ondernomen die jou hebben geholpen om te komen tot een wederzijdse overeenkomst. Vervolgens kun je de resultaten beschrijven van die definitieve beslissing. Deze vraag is niet alleen voor mensen die hebben gewerkt op managementniveau, maar ook om te bepalen hoe je bent als teamplayer en als collega.

 9. “Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?“

Het is vaak al even geleden en je wist toen vast nog niet wat je met je opleiding wilde doen, maar toch zal je op zoek moeten naar een gefundeerd antwoord. Het voldoet niet meer als je zegt dat je toen nog niet wist wat je wilde worden. Misschien heb je Verpleegkunde gestudeerd en solliciteer je nu op een commerciële functie. Dan was er toch ooit een reden om voor deze opleiding te kiezen. Ben je hierdoor meer mensgericht, hulpverlenend, empathisch? Meerdere reden die je kunt benoemen om als nieuwe werknemer positief te kunnen bijdragen in een nieuwe baan waar die karaktereigenschappen wellicht ook mooi in passen!

 10. “Waar zie je jezelf over 5 jaar?“

Een vraag die heel vaak zal worden gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Waar het om gaat is dat deze baan bij je wensen en ambities en je gewenste carrièrepad aansluit, op dit moment! Geef niet het stereotype antwoord ‘ik wil op jouw stoel zitten’ bij een 1e kennismaking met de Directeur. Wanneer er opleidings- en doorgroeimogelijkheden geboden worden, benoem dan dat je ambitieus genoeg bent om door te groeien naar een leidinggevende functie. Vertel ook dat je de opleidingsmogelijkheden hebt gelezen op de website. Bedenk iets dat zowel voor jou als voor de werkgever interessant genoeg is om je voor de lange termijn te kunnen boeien en binden.

Welke moeilijke vragen heb jij zelf tijdens een sollicitatiegesprek ondervonden ? Hoe heb je ze weten te beantwoorden? Laat het ons weten en ontvang een eervolle vermelding op onze website en Social media!

Stuur jouw aanvulling naar  info@talentgroepnederland.nl 
We breiden deze lijst dan ook uit met jouw mogelijke aanvullingen en/of maken een nieuwe post.

10 klastige vragen bij sollicitatie
Home

 

Ben jij al actief op LinkedIn? 

100% Talent is ook zeer actief op LinkedIn en je kunt ons daar volgen op onze bedrijfspagina’s:
Talent Groep Nederland   en
100% Talent Oost-Brabant

Ook onze vacatures posten we daar in de groep “Vacatures Talent Groep Nederland”:
Vacatures Talent Groep Nederland
Als lid van deze groep ontvang je ook periodiek onze nieuwste vacatures in je mailbox, als jouw groepsinstellingen goed staan.