Het aantal vacatures heeft het hoogste punt in 10 jaar bereikt, het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam vorige maand weer met prachtige cijfers. Betekent dit extra kansen voor de werklozen, of betekent dit vooral kansen voor een nieuwe stap in jouw loopbaan? (zie ook ons artikel hierover: De Economie groeit! Waarom groeit mijn salaris niet mee?)
Het aantal openstaande vacatures heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. De spanning die dit veroorzaakt op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt hierdoor in ieder geval weer toe. Het aantal vacatures nam afgelopen kwartaal met 16.000 toe en het aantal vacatures in Nederland bedraagt momenteel 251.000.
Zeker zo belangrijk is dat het aantal werklozen met 14.000 daalde, waardoor tegenover elke vacature nu gemiddeld 1,4 werkloze staat, bijna gelijk aan de situatie in 2008.
Vragen die dit bij ons oproept.
Betekent dit dat de aard van de vacatures meer aansluiting heeft met de kennis, competenties en mogelijkheden van de werklozen? Uiteraard kan niet elke vacature door een werkloze worden ingevuld omdat niveau, kennis, vaardigheden en regio van de kandidaten niet aansluit met hetgeen momenteel gevraagd wordt. Wat ons betreft de moeite waard om hier verder onderzoek naar te doen! Resultaten uit zo’n onderzoek zouden ingezet kunnen worden om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. (Bij)scholing van kandidaten veel gerichter laten plaatsvinden, werkzaamheden op andere plaatsen in Nederland laten uitvoeren, intern bij bedrijven schuiven met posities (doorgroei), waardoor andere functies open komen staan die wel beter passen bij het aanbod van de werklozen, etc.
In welke sector ontstonden de meeste vacatures?
De meeste vacatures kwamen erbij in de handel, dit aantal nam toe met 4.000 banen. De horecabranche groeide met drieduizend banen (mogelijk een effect van de mooie zomer in Nederland?). In de zakelijke dienstverlening, industrie en het onderwijs kwamen er elk 2.000 banen bij.
Meer werknemers met een vaste arbeidsrelatie
Het aantal mensen met een vaste arbeidsrelatie is ook toegenomen. Bedrijven kiezen steeds vaker voor eigen, vaste medewerkers. De flexibele schil neemt af, bedrijven durven/moeten meer investeren in het aannemen en behouden van eigen Talent. De groei van het aantal banen met een vaste arbeidsrelatie nam vorig kwartaal toe met 158.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017, een stijging van drie procent. (ook hierover meer in: De Economie groeit! Waarom groeit mijn salaris niet mee?) Ondanks die toename van medewerkers met een vaste arbeidsrelatie waren ook toch ook meer flexwerkers in het tweede kwartaal, maar het aantal nam in een jaar tijd slechts toe met 3.000. Het aantal werknemers met een vast contract groeit hiermee dus al twee kwartalen sterker dan het aantal flexwerkers.
Aantal werklozen nog niet op het niveau van voor de crisis
Het aantal werklozen daalde naar 354.000 mensen. Daarmee was 3,9 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Deze werkloosheid ligt nog wel (iets) boven het werkloosheidspercentage van voor het begin van de crisis. In de tweede helft van 2008 was dit 3,6 procent. Volgens het CBS neemt de werkloosheid wel minder snel af dan voorheen. Dit komt doordat meer mensen op zoek gaan naar werk en minder mensen stoppen met de zoektocht naar werk.
1 van onze conclusies: Ga nu kijken of er een nog beter passende baan is voor jou op dit moment!
Want ben jij ook wel gelukkig in je huidige baan?
terug naar home
Of bekijk onze vacatures
LinkedIn: post
Bron: nu.nl