Hoe moet je kiezen tussen twee banen?
Na bewogen jaren neemt het aantal vacatures weer toe. De kans is groot dat je, terwijl je op zoek bent naar een nieuwe baan, meerdere vacatures hebt gevonden. Deze vacatures spreken je aan en misschien besluit je om op beiden te solliciteren. En Hier zijn enkele vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen tussen twee banen.
Hoe ziet loopbaanontwikkeling eruit?
Sommige bedrijven hebben een bepaald carrièreweg gedurende een specifieke periode, zoals doorgroeimogelijkheden of promotie. Je kunt dan denken aan een promotie van assistent-accountmanager, naar accountmanager en vervolgens naar senior accountmanager. Andere bedrijven hebben grotere sprongen in titel en verantwoordelijkheden (zoals van coördinator naar manager), maar in een langzamer tempo, zoals een promotie om de twee tot vier jaar. Vraag jezelf af hoe lang je denkt bij het bedrijf te blijven en hoe snel je carrière wilt maken. Er zijn voordelen aan snelle groei in kleinere stappen, evenals aanzienlijke groei over een langere tijdspanne. Hoe dan ook, je wilt een functie waar vooruitgang mogelijk is en het bedrijf professionele ontwikkeling aanmoedigt.
Hoe is de bedrijfscultuur?
Er zijn diverse onderzoeken die laten zien dat bedrijfscultuur en -waarden, in plaats van salaris, de belangrijkste factoren zijn voor tevredenheid op de werkplek. Aangezien je het grootste deel van de dag op het werk zult doorbrengen, is het geen verrassing dat de bedrijfscultuur een van de belangrijkste factoren is om over na te denken. Bedrijfscultuur omvat een verscheidenheid aan dingen. Van de sfeer in de pauze tot verwachtingen rond de balans tussen werk en privé. Biedt het kantoor bijvoorbeeld sociale evenementen aan? En hoe ziet de verstandhouding tussen teamleden eruit? Wordt er van je verwacht dat je in de nacht en in het weekend werkt? Mag je op afstand werken? Gebruiken de meeste werknemers hun vakantiedagen en mogen deze vrij ingezet worden?
Houd ook rekening met wat de missie van het bedrijf is en of deze past bij je persoonlijke overtuigingen. Misschien legt een van de bedrijven de nadruk op sociale impact of vrijwilligerswerk, of misschien biedt een van de bedrijven een oplossing voor een zakelijk probleem dat jij belangrijk vindt. Er is geen goed of fout voor wat voor jou het belangrijkst is en je moet eerlijk zijn in je beoordeling of het bedrijf dezelfde waarden deelt.
Wat is je indruk van je toekomstige baas?
Als je solliciteert bij een bedrijf, dan is de indruk van je toekomstig baas of leidinggevende misschien nog wel belangrijker dan die van het bedrijf. Overweeg bij het vergelijken van de vacatures met welke wervingsmanager je de beste klik hebt en probeer een voorstelling te maken van het idee dat jullie gaan samenwerken. Tijdens je sollicitatiegesprek zou je een goede indruk moeten hebben gekregen van de persoonlijkheid en leiderschapsstijl van een baas. Bedenk op basis van wat je hebt besproken en waargenomen wie de beste mentor voor je zou kunnen zijn, bijvoorbeeld om je te helpen groeien in je carrière. Omgekeerd, als de personeelsmanager bij een van de bedrijven niet geschikt voor je lijkt of andere werknemers niet lijkt te respecteren, dan is het prima om die negatieve indruk als een van de doorslaggevende factoren te gebruiken.
Wat zijn de voordelen (en nadelen)?
Salaris is slechts een onderdeel van het primaire beloningspakket. Daarnaast zijn er ook nog secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioensopbouw. Er is bijvoorbeeld een enorm verschil tussen een baan die €40.000 betaalt en geen pensioensopbouw biedt of een baan die €35.000 betaalt en wel pensioensopbouw heeft. In het laatste geval ben je meestal beter uit. Soms verlangen werkgevers ook een eigen bijdrage voor de pensioensopbouw.
Zoek naar de antwoorden op deze vragen bij het invullen van je lijst met voor- en nadelen:
- Hoeveel zou je uit eigen zak moeten betalen voor je pensioensopbouw?
- Als je graag een opleiding of cursus wilt volgen, zal het bedrijf je collegegeld dan terugbetalen?
- Hoe mag het je vaderschapsverlof invullen bij de geboorte van een kind?
Denk daarnaast aan vakantiedagen, reiskostenvergoedingen, ouderschapsverlof, opleiding vergoedingen, vergoeding voor sporten, telefoonkosten en andere factoren die mogelijk belangrijk voor je zijn. Soms wegen betere voordelen op tegen een hoger salaris.
Waar moet je heen om te werken of mag je ook thuiswerken?
Als je op verschillende plaatsen hebt gesolliciteerd, is de locatie waarschijnlijk ook een bepalende factor bij je uiteindelijke beslissing. Moet je voor beide banen verhuizen? Brengt verhuizen je verder weg van vrienden en is dat het waard? Als je niet hoeft te verhuizen, dan kan de locatie alsnog belangrijk zijn, want hoe zal je woon-werkverkeer eruit zien? Ga je met de fiets, heb je al een auto of kan je met het openbaar vervoer? En mag je af en toe thuiswerken, zodat je bijvoorbeeld reistijd omzet in vrije tijd?
Kun je een hoger salaris bedingen voor je favoriete baan?
Als je al deze factoren in overweging hebt genomen, kan het zijn dat je voorkeur uitgaat naar de baan met een lager salaris. Geen reden voor paniek, want vaak is er ook nog ruimte voor onderhandeling over het salaris. Je kunt gebruikmaken van het feit dat je meerdere aanbiedingen op tafel hebt om een hoger salaris af te dwingen. Kom dan wel met goede argumenten, bijvoorbeeld dat je professionele ervaring een aanwinst voor het bedrijf zou zijn. Als er geen flexibiliteit is met het salaris, kun je misschien een paar extra vakantiedagen onderhandelen of de mogelijkheid om regelmatig thuis te werken. Onthoud dat het nooit kwaad kan om meer geld of een paar extraatjes te vragen. Nee, heb je en ja kun je krijgen..
Nadat je je beslissing hebt genomen…
Allereerst gefeliciteerd! Accepteer het eerste aanbod schriftelijk en schrijf een formele afwijzingsbrief voor het tweede aanbod. Je kunt natuurlijk ook bellen. Bedank ze voor hun tijd en leg uit dat je uiteindelijk voor een andere werkgever hebt gekozen. Het belangrijkste is dat je vriendelijk blijft en toch bedankt voor het aanbod en hun tijd. Je weet nooit wanneer je opnieuw met dat bedrijf in aanraking komt.
Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions